Πάρκινσον – Η βέλτιστη παρακολούθηση

Αρχική / Πάρκινσον – Η βέλτιστη παρακολούθηση

Η βέλτιστη παρακολούθηση ενός ασθενή με νόσο του Πάρκινσον
Φροντίζουμε στο παρόν για να εξασφαλίσουμε το μέλλον

Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας; Ποια είναι η βέλτιστη παρακολούθηση ενός ασθενή με νόσο του Πάρκινσον; Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα ας συνοψίσουμε μερικά δεδομένα σχετικά με την νόσο:
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια σύνθετη νόσος που εμφανίζει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, κινητικών, νοητικών, ψυχικών και μη κινητικών. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός.

Η κλινική εικόνα του διαφέρει από μέρα σε μέρα και έτσι η εξέταση του στο ιατρείο παραπλανά τον γιατρό που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει την πραγματική του κατάσταση. Ωστόσο η χρήση ιατρικών συσκευών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη όπως το Parkinson Holter και το PdMonitor@ βοήθησε στο να γνωρίζουμε την πραγματική του εικόνα και ώθησε στην εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών μας.

Η νόσος εξελίσσεται σε πέντε διακριτά στάδια. Είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση του κάθε σταδίου όπως επίσης και του σταδίου των κινητικών διακυμάνσεων. Στο στάδιο αυτό ο ασθενής αναγκάζεται να λάβει λεβοντόπα πέντε φορές την ημέρα, ωστόσο κάθε δόση δεν τον κρατάει μέχρι την επόμενη. Θα περιορίσει σταδιακά τις δραστηριότητές του και θα οδηγηθεί σε κατάσταση ισοδύναμη με αναπηρία. Το φορτίο του φροντιστή τότε γίνεται μεγάλο. Στο σχήμα βλέπετε τα συμπτώματα της νόσου σε βάθος χρόνου.

Στο κέντρο μας έχουμε τους εξής βασικούς στόχους όταν αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση
ενός ατόμου με νόσο του Πάρκινσον:

● Να βελτιώσουμε σημαντικά την παρούσα κλινική εικόνα του ασθενούς μας πριν τα συμπτώματά του γίνουν μη αναστρέψιμα.

● Να καθυστερήσουμε την επιδείνωση της νόσου.

● Να διατηρήσουμε τον ασθενή δραστήριο και ενεργό προσφέροντάς του την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής που επιθυμεί.

● Να προφυλάξουμε τον φροντιστή από το βάρος της φροντίδας ενός ασθενούς με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

● Να του παρέχουμε πρόσβαση σε κάθε νέα τεχνολογία και εξέλιξη που αφορά την νόσο του.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας απαιτείται ο προσεκτικός σχεδιασμός μιας στρατηγικής με έμφαση στην εξατομικευμένη θεραπεία, έχοντας λάβει υπόψη μας δεδομένα που συλλέγονται στις τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο ή εξ αποστάσεως με τηλεϊατρική. Η συλλογή των δεδομένων που αφορούν την κινητική κατάσταση γίνεται με το Parkinson-HOLTER για τους ασθενείς που μένουν στην Αττική και με το PdMonitor@ για αυτούς εντός και εκτός Αττικής. Η συλλογή δεδομένων για την ψυχική σφαίρα, την νοητική κατάσταση και τα άλλα μη κινητικά συμπτώματα γίνεται με δομημένα ερωτηματολόγια στις τακτικές επισκέψεις.
Έχοντας αυτά υπόψη, όπως επίσης και τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες στο Κέντρο Πάρκινσον Αθηνών προτείνουμε το παρακάτω πρόγραμμα για την βέλτιστη παρακολούθηση ενός ασθενούς με νόσο του Πάρκινσον :

Στην πρώτη επίσκεψη:
1) Εξέταση των κινητικών συμπτωμάτων
2) Εξέταση των μη κινητικών συμπτωμάτων
3) Πιθανή χορήγηση του Parkinson-HOLTER

Ετήσιο πρόγραμμα παρακολούθησης:

1) Εξέταση των κινητικών συμπτωμάτων κάθε τρεις ή έξι μήνες.
α. Με το Parkinson-HOLTER. Το παραλαμβάνει από το ιατρείο τον τρέχοντα μήνα πριν την εξέταση και το φοράει για πέντε με επτά ημέρες. Το επιστρέφει και έρχεται στην επίσκεψη να αναλύσουμε τα δεδομένα.

β. Για τους χρήστες του PdMonitor@, προτείνεται απλή επίσκεψη στο ιατρείο ή εξ αποστάσεως με τηλεϊατρική κάθε τρεις/έξι μήνες γιατί ουσιαστικά η εξέταση γίνεται κάθε μήνα με το PdMonitor@ που το έχει μόνιμα στο σπίτι του. Ο ασθενής φορά το PdMonitor@ τρείς ημέρες κάθε μήνα και τα δεδομένα στέλνονται αυτόματα στο Κέντρο Πάρκινσον Αθηνών για ανάλυση.

2) Εξέταση των μη κινητικών συμπτωμάτων του ασθενούς μια φορά τον χρόνο με το ετήσιο CHECK UP. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει δομημένα ερωτηματολόγια ανίχνευσης συμπτωμάτων διαταραχής της διάθεσης, των παρορμήσεων, των ανώτερων νοητικών λειτουργιών, των καθημερινών δραστηριοτήτων, ψυχικών προβλημάτων και άλλα.

3) Εξέταση της γνωσιακής κατάστασης του ασθενούς μια φορά τον χρόνο με νευροψυχολογική εκτίμηση (έλεγχος ανώτερων νοητικών λειτουργιών).

4) Για έκτακτη ανάγκη υπάρχει πάντα η δυνατότητα εξέτασης με τηλεϊατρική. Η τηλεϊατρική είναι ουσιαστικά μια επίσκεψη του ιατρού στην οικία του ασθενούς. Προκειμένου να προγραμματίσουμε μια επίσκεψη τηλεϊατρικής μέσω Viber, Google Meet ή ZOOM θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού στο πεδίο ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.

Για να διευκολύνουμε τους ασθενείς έχουμε οργανώσει το Athens Parkinson Club όπου τα μέλη θα βρουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ετήσια παρακολούθηση τους στο Κέντρο Πάρκινσον και διαταραχών Μνήμης Αθηνών.

Για περισσότερα εδώ ή επικοινωνήστε στο 2102135817.

error: