Parkinson-HOLTER

Αρχική / Parkinson-HOLTER

Το καταγραφικό ParkinsonHOLTER για την νόσο Πάρκινσον

Το Parkinson-HOLTER για την νόσο Πάρκινσον, είναι η πρώτη φορητή ιατρική συσκευή η οποία καταγράφει ρεαλιστικά την καθημερινή κινητική κατάσταση των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον. Είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας και χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και «έξυπνους αισθητήρες» ώστε να καταγράφει για επτά ημέρες με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα  (άνω του 92%) όλα τα κινητικά συμπτώματα της νόσου όπως την βραδυκινησία, την υπερκινησία, την ακινησία, τις πτώσεις, ακόμα και το freezing (είναι το αιφνίδιο «πάγωμα» της κίνησης του ασθενούς που τον ακινητοποιεί για λίγο επιτόπου). Η συσκευή παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS) τον Σεπτέμβριο του 2019.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση εδώ: www.parkinsonholter.gr

Όλοι οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον γνωρίζουν, ότι η κινητική τους κατάσταση δεν είναι ποτέ ίδια όλη την ημέρα ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Αυτό δυσκολεύει την επιλογή και ρύθμιση της αγωγής τους, όπως επίσης και την ανίχνευση των αιτιών αυτής της μεγάλης ευμεταβλητότητας της κινητικής τους κατάσταση.

Με τo Parkinson-HOLTER και το PdMonitor@ (περιγράφεται εδώ ) αλλάζει ο τρόπος που παρακολουθούμε και αντιμετωπίζουμε τη νόσο Πάρκινσον. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιον αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης της κινητικότητας των ασθενών μας. Έτσι, καθορίζαμε την αγωγή τους με βάση δύο σημαντικά, αλλά υποκειμενικά κριτήρια:  α) τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης στο ιατρείο και β) την περιγραφή μιας τυπικής ημέρας από τον ίδιο τον ασθενή.

Οι δύο αυτοί τρόποι έχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Ο νευρολόγος θα βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα αν ο ασθενής την ώρα της κλινικής εξέτασης βρίσκεται σε φάση ΟΝ και διαφορετικά αν βρίσκεται σε φάση OFF των κινητικών διακυμάνσεων. Επιπλέον, κατά την υποκειμενική περιγραφή μιας τυπικής ημέρας από τους ίδιους τους ασθενείς, συχνά διαπιστώνουμε ότι έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από τους φροντιστές τους. Πόσο μάλλον που οι μέρες τους δεν είναι ίδιες, διότι καθώς προχωρά η νόσος άλλοτε η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι υψηλή και άλλοτε μειωμένη εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες. Συχνά οι ασθενείς περνούν καθημερινά ώρες σε OFF, σε υπερκινησία ή βραδύτητα που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν. Επίσης υπάρχουν τα φαινόμενα του freezing και των πτώσεων που οφείλουμε να διερευνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε άμεσα πριν είναι πολύ αργά.

Τώρα, όμως  έχουμε στην διάθεσή μας ένα αξιόπιστο δείκτη της κινητικής κατάστασής τους, που περιγράφει με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα όλα τα κινητικά συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Πολλοί ασθενείς με κινητικές διακυμάνσεις θα λάβουν εξατομικευμένη αγωγή και θα δουν να βελτιώνονται σημαντικά. Αυτό μας προσφέρουν οι «έξυπνες» συσκευές που φέρει ο ασθενής στο σπίτι του όπως το Parkinson-HOLTER για την βραχεία εξέταση και καταγραφή και το PdMonitor@ για την εξ αποστάσεως μακροχρόνια παρακολούθηση της νόσου.  Το Parkinson-HOLTER το νοικιάζει ο ασθενής για 7 ημέρες ώστε να κάνει μια καταγραφή στο σπίτι του. Το καταγραφικό PdMonitor@ είναι ένα σύστημα που το αγοράζει και το έχει στο σπίτι του για να το χρησιμοποιεί όποτε και για όσο χρονικό διάστημα το θελήσει. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Εξέταση εξ αποστάσεως στην οικία του ασθενούς

Το Parkinson-HOLTER δεν απαιτεί την φυσική παρουσία του γιατρού. Για αυτό τον λόγο, οι ασθενείς μπορούν να αξιολογηθούν και να λάβουν την κατάλληλη αγωγή ακόμα και εξ αποστάσεως, δίχως να επισκεφτούν από κοντά τον γιατρό τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζητήσουν να τους αποσταλεί το Parkinson-HOLTER στο σπίτι.

Μπορείτε να το παραγγείλετε στο www.parkinsonholter.gr

 

Που χρησιμοποιείται το ParkinsonHOLTER

Ο τρόπος αυτός παρακολούθησης ασθενών με νόσο Πάρκινσον προτείνεται να εφαρμόζεται κάθε φορά που ο ασθενής παραπονείται για διακυμάνσεις στην κινητικότητά του γιατί είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με την κλασική κλινική εξέταση.

 

Ειδικότερα χρησιμοποιείται σε ασθενείς με

  • Κινητικές διακυμάνσεις (ΟΝ-OFF, υπερκινησία, κ.α.)
  • Freezing (πάγωμα κατά την κίνηση)
  • Πτώσεις
  • Ως ετήσιος προληπτικός έλεγχος κινητικής κατάστασης και σταδιοποίησης της νόσου
  • Στην επιλογή κατάλληλων ασθενών για επεμβατική αντιμετώπιση της νόσου πάρκινσον

 

Η διαδικασία

Το Parkinson-HOLTER το φορά ο ασθενής για 7 ημέρες. Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο στην τοποθέτησή του. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι να φορέσει στη μέση του την ειδική ζώνη με την συσκευή. Κάθε βράδυ βγάζει το Parkinson-HOLTER και το φορτίζει και κάθε πρωί το φοράει στην μέση του. Κάθε φορά που λαμβάνει αντιπαρκινσονική αγωγή πρέπει να πατά ένα κουμπί στην συσκευή. Έτσι στην ανάλυση των γραφημάτων θα υπάρχει η ανάλογη ένδειξη ότι έλαβε αγωγή.

Το Parkinson-HOLTER χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και ειδικούς αλγόριθμους για να αναλύει τα δεδομένα που συλλέγονται. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζονται στον γιατρό σε μορφή γραφημάτων και στατιστικής ανάλυσης, όταν ο ασθενής τού επιστρέψει τη συσκευή. Ο γιατρός ελέγχει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, συσχετίζοντας την ώρα λήψης τους με τα συμπτώματά του. Χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα της ανάλυσης για να αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς και να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές στη θεραπεία του. Πολλοί ασθενείς με κινητικές διακυμάνσεις θα λάβουν εξατομικευμένη αγωγή και θα δουν να βελτιώνονται σημαντικά.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2102135817 , info@zikospanagiotis.gr και ζητήστε να σας στείλουμε το Parkinson-HOLTER. Θα αλλάξει σίγουρα την ζωή σας.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση και να κάνετε την παραγγελία σας στο www.parkinsonholter.gr

Περισσότερες πληροφορίες για Ραντεβού τηλεϊατρικής δείτε εδώ.

Αυτό είναι ένα δείγμα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Με μαύρη γραμμή καταγράφηκε η λήψη φαρμάκου, με πράσινο σημειώνεται η «καλή κίνηση ΟΝ», με κόκκινο η «βραδύτητα OFF» με κίτρινο η ενδιάμεση κατάσταση, με κύκλο το freezing,με μωβ γραμμή η υπερκινησία.

 

 

Leave a Reply

error: