Ιατρείο νόσου Πάρκινσον και συναφών νοσημάτων

Αρχική / Ιατρείο νόσου Πάρκινσον και συναφών νοσημάτων

Το ειδικό ιατρείο νόσου Πάρκινσον και συναφών νοσημάτων καλύπτει όλες τις ανάγκες των ασθενών αυτών σε διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση.  Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους για εξέταση μέσω Τηλειατρικής και εξ αποστάσεως παρακολούθηση με «έξυπνες συσκευές» όπως το Parkinson-HOLTER και το καταγραφικό PdMonitor@.

Συμπτώματα και νοσήματα

Συνήθως οι ασθενείς που απευθύνονται σε αυτό το ιατρείο παραπονούνται για κινητικά συμπτώματα όπως  τρόμο σε κάποιο άκρο τους,  βραδύτητα στις κινήσεις, δυσκαμψία, ή αστάθεια. Μπορεί ακόμα να έχουν επώδυνες στάσεις τμημάτων του σώματος τους ή δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων.

Οι  ασθενείς που παρακολουθούνται σε αυτό το ιατρείο εμφανίζουν  κυρίως  νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα εξωπυραμιδικά νοσήματα που μοιάζουν με την πάρκινσον  όπως η προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση (PSP), η φλοιοβασική εκφύλιση (CBD) και η  πολυσυστηματική ατροφία (MSA).

Το ιατρείο απευθύνεται και σε ασθενείς με διάφορα είδη τρόμου όπως ο ιδιοπαθής τρόμος  ή διάφορα είδη δυστονίας όπως η γενικευμένη δυστονία, ο βλεφαρόσπασμος και η αυχενική δυστονία.

Πολλοί επίσης απευθύνονται στο ιατρείο γιατί έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό και επιθυμούν έναν προληπτικό έλεγχο.

 

Διάγνωση & Παρακολούθηση

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται μια λεπτομερής εξέταση τόσο των κινητικών όσο και των μη κινητικών συμπτωμάτων του ασθενούς ώστε να καταλήξουμε σε ποιο στάδιο είναι ο ασθενής μας και τι πραγματικές ανάγκες έχει. Μπορεί να ζητηθούν και επιπρόσθετες εξετάσεις που θα βοηθήσουν  την διάγνωση.

Η λεπτομερής αυτή εξέταση προτείνεται να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση ως  ετήσιος προληπτικός έλεγχος για να παρακολουθείται η εξέλιξη του νοσήματος και να δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Περισσότερα για την βέλτιστη παρακολούθηση που προτείνουμε για τους ασθενείς μας θα βρείτε εδώ.

Αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον

Η νόσος αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά ωστόσο με την χρήση των έξυπνων συσκευών μπορούμε να αναγνωρίσουμε εγκαίρως ποιος ασθενής μας είναι υποψήφιος για κάποια από τις επεμβατικές θεραπείες. Παρέχουμε την δυνατότητα στους ασθενείς μας να αντιμετωπιστεί η νόσος με σύγχρονες μεθόδους όπως η νευροδιέγερση με  Deep Brain Stimulation -DBS, η αντλία συνεχούς έγχυσης ντοπαμίνης, η αντλία APO-go PFS, η Πένα apo-Go και οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (ΒΟΤΟΧ).

Εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών με νόσο του Πάρκινσον

Το Κέντρο Πάρκινσον και διαταραχών Μνήμης χρησιμοποιεί «έξυπνες συσκευές» στην αιχμή της τεχνολογίας για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών και την εξατομικευμένη επιλογή και ρύθμιση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Parkinson-HOLTER για μια εβδομαδιαία καταγραφή των συμπτωμάτων σας με την δυνατότητα για ετήσια ενοικίασή και χρήση της.

Περισσότερες πληροφορίες για το Parkinson-HOLTER:

https://www.zikospanagiotis.gr/department/parkinson-holter/

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί  για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον καταγραφικό PdMonitor@

Περισσότερες πληροφορίες για το καταγραφικό PdMonitor@:

https://www.zikospanagiotis.gr/department/katagrafiko-pd-monitor/

Για καλύτερη ενημέρωση μπορείτε να δείτε το βίντεο σχετικά με το PD MONITOR:

https://www.zikospanagiotis.gr/pdmonitor-presentation/

 

Τηλεϊατρική

Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα που έχουν όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην θεραπεία καθιερώσαμε την κλινική εξέταση μέσω της τηλεϊατρικής.

Η τηλεϊατρική είναι ουσιαστικά μια επίσκεψη του ιατρού στην οικία του ασθενούς.

Είναι πολύ διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό. Χρησιμοποιούμε κυρίως την πλατφόρμα του Viber, αλλά περιστασιακά και του Google Meet ή ZOOM.

Ειδικότερα για τους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, ο τρόπος αυτός της εξέτασης έχει πιστοποιηθεί και προτείνεται από τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες ως αποτελεσματική, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόσβαση των ασθενών σε εξειδικευμένους ιατρούς για την νόσο τους.

Οφέλη

Τα βασικά οφέλη αφορούν κυρίως την εξοικονόμηση του χρόνου και των εξόδων μετακίνησης για τον ασθενή και την οικογένειά του.

Επίσης η χρήση της τηλεϊατρικής οδηγεί σε πιο τακτική παρακολούθηση και συνεπώς σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Προκειμένου να προγραμματίσουμε μια επίσκεψη τηλεϊατρικής μέσω Viber, Google Meet ή ZOOM θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού στο πεδίο ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.

error: